Un pas spre energiile regenerabile

Un pas important al companiei CIS GAZ in domeniul energiei regenerabile a fost infiintarea in decembrie 2011 a companiei CIS Energy, cu scopul de a se realiza un parc fotovoltaic si o zona deschisa catre investitii in domeniul energiei regenerabile. Competitorii CIS in aprovizionarea de gaze au inceput sa ofere si energie electrica clientilor lor, iar atunci compania a trebuit sa faca un pas rapid in acest sens, devenind si producator de energie electrica.

Anul 2012 a fost rezervat pentru determinarea locatiei, studii, analize, cautarea de parteneri. Din motive de patriotism local, parcul fotovoltaic a fost proiectat in judetul Mures, localitatea Cuci, in apropiere de locul natal al presedintelui fondator al companiilor grupului CIS. Dar au existat, de asemenea si motive tehnico- economice, in special apropierea de reteaua electrica.

In ianuarie 2013 a venit oportunitatea unui parteneriat cu o companie din Germania, care a dorit sa investeasca in acest proiect. CIS Energy si-a schimbat rapid statutul, acceptand doi parteneri asociati: Cis Gaz si Soventix GmbH.

0-logo-cis-energy

Prima data s-a executat structura metalica, iar apoi s-a trecut la montarea de panouri fotovoltaice si alte echipamente necesare pentru o instalatie de acest gen. Colaborarea partenerilor a fost impecabila, iar 10 luni mai tarziu, in decembrie 2013, la Cuci, a fost pus in functiune parcul, cu o capacitate de 2,1 MWH.

Pentru acest proiect s-au fost folosit 9078 panouri fotovoltaice, cu o putere de 230 W, iar in anul 2014, parcul a avut o productie de 2367 Mwh, care a fost livrata Retelei Nationale.

Soventix GmbH va dezvolta mai multe proiecte in Romania, unele se vor materializa in parteneriat cu noi, unele in parteneriat cu alte companii. Cu toate acestea, in viitorul apropiat vom avea o capacitate de productie mai mare si o cantitate mai mare de energie disponibila pentru a fi vanduta. Exista posibilitatea de dezvoltare in acest sens a unor noi proiecte cu partenerii Soventix. 

Apoi, acest proiect-pilot va fi folosit pentru oferirea de solutii energetice pe piata marilor consumatori de energie. Grupul nostru va furniza panouri si serviciile de montaj urmand ca sistemul sa fie livrat la cheie. Avem in vedere oferirea de solutii in vederea furnizarii energiei electrice pentru gospodarii.

Partenerul nostru SOVENTIX

Soventix GmbH cu sediul principal in Germania si filiale in ROMANIA, Marea Britanie, Chile, Africa de Sud, Canada, SUA si Republica Dominicana devzvolta, implementeaza, construieste si administreaza plantatii de panouri solare in intreaga lume.

Expertiza sa in industria solara si sprijinul producatorilor internationali recunoscuti permit companiei Soventix sa realizeze parcuri fotovoltaice si sa produca diverse servicii, inclusiv planificare si dezvoltare, finantare si management si de asemenea servicii si operari in domeniu.