Cum ne alegem furnizorul de gaze?

De la inceputul acestui an piata gazului a fost liberalizata pentru clientii noncasnici, dupa un proces treptat de dereglementare, care a durat doi ani si jumatate. Ca urmare, clientii noncasnici pot opta sa mentina contractul cu actualul furnizor sau sa aleaga un alt furnizor, in functie de conditiile contractuale pe care le poate obtine.

combinat

Pentru a schimba furnizorul, clientul noncasnic trebuie sa urmeze o anumita procedura, stabilita de Autoritatea de Reglementare. In primul rand trebuie sa aleaga furnizorul. Pentru aceasta el poate sa solicite oferte de la furnizorul cu care are contract, dar si de la alti furnizori acreditati. Dupa studierea ofertelor ia decizia in ce priveste alegerea furnizorului.

Procesul se desfasoara si in sens invers. Noii furnizori au desfasurat campanii pentru atragerea de clienti prin oferte avantajoase. „La sfarsitul anului trecut am desfasurat o ampla campanie pentru a atrage clienti noncasnici si chiar am incheiat o serie de contracte.”, ne-a spus Laurentiu Gliga,director de vanzari la CIS Gaz Targu Mures. La finalul campaniei am constatat ca, pe langa contractele noi incheiate, am facut si munca de consultanta neplatita in sensul ca au fost cateva situatii in care consumatorul, a folosit ofrta noastra pentru a obtine conditii si mai bune de la vechiul furnizor.

In situatia in care clientul noncasnic opteaza sa schimbe furnizorul atunci trebuie sa-i notifice vechiul furnizor intentia sa cu un preaviz egal cu numarul de zile prevazut in contract. O conditie esentiala pentru aceasta schimbare este ca clientul sa nu inregistreze datorii la vechiul furnizor.

Urmatorul pas este semnarea contractului cu noul furnizor. Acest contract poate fi:

-cu servicii incluse, in care, pe langa pretul de furnizare mai sunt precizate si tarifele de transport, distributie si inmagazinare subterana a gazului natural;

-fara servicii incluse. In acest caz in contract se precizeaza doar pretul de furnizare negociat.
In practica, tipul de contract fara servicii incluse nu este folosit din cauza ca incheierea contractelor de transport si de inmagazinare se incheie doar intre actori specializati.

Dupa incheierea contractului, furnizorul nou il anunta pe cel vechi asupra schimbarii intervenite. In plus furnizorul nou notifica transportatorul si distribuitorul ca are contract cu clientul incepand cu data prevazuta in contract. In plus este notificata capacitatea clientului, care se transfera de la furnizorul vechi la cel nou, conform principiului „capacitatea urmeaza consumatorul”.
Pana la data transferului, noul furnizor trebuie sa incheie contracte de transport, distributie si inmagazinare pentru cantitatea de gaz solicitata de client. La final, furnizorul vechi, cel nou, precum si reprezentantii distribuitorului stabilesc de comun acord indexul contorului din ziua in care furnizarea este preluata de noul furnizor.

Potrivit regulilor stabilite de ANRE, schimbarea efectiva a furnizorilor pentru clientii noncasnici (categorie in care intra fabricile de paine, pizzerii, gogoserii, dar si cabinetele de avocatura sau frizeriile) a fost posibila, intr-o prima etapa, doar intre 6 noiembrie si 31 decembrie 2014. Cine n-a negociat un nou contract, cu un nou furnizor sau cu cel vechi, va trebui sa accepte, pentru o perioada de minim 6 luni o oferta tip facuta de vechiul furnizor, care nu este negociabila.

In concluzie, in continuarea campaniei noastre „pretul corect la gaze”, va informam ca in luna februarie vom organiza la Palatul Parlamentului o dezbatere pe aceasta tema, cu sprijinul Autoritatii de Reglementare, la care vor fi invitati toti actorii pietei. In lipsa unei transparente firesti riscam sa inregistram si in piata de gaze aparitia unor baieti destepti , cum s-a intamplat atunci cand s-a dereglementat piata de energie.